BC25, Индекс на топлина (HI) и натоварване (WBGT)

Каталожен № 3.510.205.008.
BC25, Индекс на топлина (HI) и натоварване (WBGT)
Преносим уред за измерване на температура (T, -20°C до +50°C) и относителна влажност (RH, 0.0% до 99.9%) на въздуха. Определяне на температурата на точката на оросяване (DP), температурата на мокър термометър (WT), топлинен индекс (HI) и индекс на температурно натоварване (WBGT). Алармена функция за топлинен индекс (HI) и за индекс на температурно натоварване (WBGT). Оценяване на въздействието на топлината чрез индекса WBGT (БДС EN ISO 7243). Голям и лесен за четене LCD дисплей. Автоматично изключване. Функции за показване на Max, Min, AVG и HOLD. Доставя се в кутия заедно с CR2032 батерия и ръководство за работа.
Цена: 100,00 лв.без ДДС
Запитване Поръчай

Описание

Този термо-хигрометърът е предназначен да измерва температурата (Т) и относителната влажност (RH) на въздуха. Уредът има вграден алгоритъм на база на тези измервания да определя:

  • температурата на точката на оросяване (DP),
  • температурата на мокър термометър (WB),
  • топлинният индекс (HI) и
  • индекса на топлинно натоварване (WBGT).

 

За оценяване на измерванията са налице и функции за показване на минимално (MIN), максимално (MAX) средно (AVG) измерена стойност на всеки параметър. Функция за задържане (HOLD) също е на разположение за „замразяване“ на екрана на текущо измерената стойност.

 

Потребителят има възможност също да зададе алармени гранични стойности за индексите HI и WBGT, над които се задейства акустична аларма. В настройката по подразбиране тази алармена функция е деактивирана.

 

Когато уредът не се използва, той автоматично се изключва, за да се удължи живота на батерията.

 

Топлинен индекс (HI)

Както е известно топлинният индекс (heat index, HI) е индикатор, развит през 70-те години. Това е един емпирично създаден параметър за определяне на чувството за „реалната“ температура на въздуха. Топлинният индекс описва комбинирания ефект на температурата и влажността на въздуха върху човешкото тяло. Колкото по-висока е относителната влажност, толкова по-лоша или по-бавна се изпарява влагата (изпотяването), излъчвана от човешкото тяло, тъй като околния въздух може да абсорбира само малко допълнителна влага. Това изпарение обаче е необходимо, за да може човешкият организъм да реагира в случай на силна топлина или физическо натоварване и да поддържа телесната температура на здравословно ниво. Ако този естествен охладителен механизъм се забави, тялото вече не може да отделя правилно топлинната енергия, а това води до така нареченото топлинно напрежение. Последиците могат да бъдат „прегряване“ или топлинни удари. Дори и без физическо усилие високите температури, комбинирани с високи нива на влажност, обикновено се считат за неприятни, докато високите температури и ниската влажност са по-приемливи.

 

Индекс на топлинно натоварване (WBGT)

Индексът на топлинно натоварване е разработен от американската армия още през 50-те години на миналия век. Той служи за определяне на въздействието на климата върху човешкото тяло. За разлика от топлинния индекс, WBGT включва не само температурата на въздуха и нивото на влажността, но също така и скоростта на вятъра, температурата на „мокрия“ термометър и температурата на „излъчване“.

 

Температурата на „мокрия“ термометър (или теоретичната граница на охлаждане) е най-ниската температура, която може да се достигне чрез директно охлаждане и изпаряване. Тя се определя чрез опаковане на термометъра с памучна кърпа, напоена с дестилирана вода. Охлаждащият ефект  от изпаряването на водата, може да бъде измерен и симулирана за изпотяване на човешкото тяло при тези условия.

 

Температурата на „излъчване“, която също се взема под внимание при определянето на WBGT, се измерва в тънкостенен матово-черен глобус, което реагира на инфрачервената топлинна радиация, излъчвана от слънцето. При изчисляване на WBGT във вътрешни помещения или външни пространства, изложени на незначителни количества слънчева светлина, може да се приеме, че температурата на „излъчване“ практически не оказва влияние. В този случай се приема, че температурата на земното кълбо е идентична температурата на околната среда.

 

Индексът WBGT е важен индикатор за определяне на климатичните ефекти върху човешкия организъм. Той е по-комплексен от топлинния индекс, тъй като във формулата за неговото определяне са включени допълнителни параметри и коефициенти. Създаден като международен стандарт и неговото определяне подробно е описан БДС EN ISO 7243:2018 „Ергономия на топлинната околна среда. Оценяване на въздействието на топлината чрез индекса WBGT (температура по влажния термометър). Този стандарт представя метод за скрининг за оценка на топлинното натоварване, на което е изложен човек, и за установяване наличието или отсъствието на топлинно натоварване. Методът се прилага за оценка на въздействието на топлината върху човек по време на неговата или нейната обща експозиция в течение на работния ден (до 8 часа). Не се прилага за много кратка експозиция на топлина. Отнася се за оценката на работната среда на закрито и на открито, както и на други видове околна среда, за работоспособни възрастни мъже и жени.

 

Основни характеристики и предимства

·        Измерване на температура (T) и относителна влажност (RH) на въздуха

·        Определяне на температурата на точката на оросяване (DP), температурата на мокър термометър (WT), топлинен индекс (HI) и индекс на температурно натоварване (WBGT)

·        Алармена функция за топлинен индекс (HI) и за индекс на температурно натоварване (WBGT)

·        Оценяване на въздействието на топлината чрез индекса WBGT (БДС EN ISO 7243)

·        Голям и лесен за четене LCD дисплей

·        Автоматично изключване

·        Функции за показване на Max, Min и AVG

·        Функция HOLD

 

Спецификация

Измервани параметри

Температура (T)

Относителна влажност (RH)

Изчисляване параметри

Температура на точка на оросяването (DP)

Температура на мокър термометър (WB)

Топлинен индекс (HI)

Индекса на топлинно натоварване (WBGT)

Обхват на измерване

Температура (T): -20 …  +50°C (-4 … 122°F)

Относителна влажност (RH): 0.0 … 99.9% RH

Точност

Температура (T): ±0.6°C (-20 до +50°C)

Относителна влажност (RH):

  • ±3% RH (10 до 90%)
  • ±5% (0 до 10% и 90 до 99.9%)

Резолюция

Температура (T): 0.1°C (0.1°F)

Относителна влажност (RH): 0.1% RH

Време за реакция

< 15 sec

Защита

IP57

Работни условия

-20 ~ 50°C, <80 % RH (без-конденз)

Условия на съхранение

-10 ~ 50°C, <80 % RH (без-конденз)

Автоматично изключване

След 15 мин бездействие

Захранване

1 x CR2032 батерия

Размери

142 mm x 20 mm x 36 mm

Тегло

52 g

Гаранция

12 месеца

http://www.amittari.com/en/index.jsphttps://www.as-1.co.jp/http://www.cometsystem.com/Driesen + Kern GmbHElmetronhttp://www.exotek-instruments.com/Gentos - pFlowG-Wonhopoocolorhttp://www.hiyipro.com/http://www.hw-group.com/index_en.htmlhttp://www.humimeter.com/home/https://sauermanngroup.com/en-INThttp://www.landteknet.com/en/Linshanghttp://www.merlin-technology.com/en#http://www.milwaukeeinst.comhttp://www.navis-elektronika.com/en/index.phphttp://ndtone.com/en/home/http://www.newsteo.com/en/http://www.ntsensors.com/en/index.htmlhttp://www.industrial-needs.com/PeakTechhttps://www.ritter.de/en/sensithttp://www.aqua-check.de/en/http://www.tandd.com/index.htmlhttp://www.tecnosoft.eu/TME.eutrotec.com/products/measuring-devices/sinogage.comtruebnerhttp://www.vernier.com/YHequipmentUPRtek.comZetron
СПОДЕЛИ
ПОЛЕЗНО

София 1618, ул. Бързарица № 4а, тел.: 02/955 95 39, факс: 02/955 95 39, моб: 0888/625 915,
e-mail office@bioevibul.com             WebDesignBG