FHT-1122, Пенетрометър за плодове и зеленчуци

Каталожен № OCS-HT9-FHT-1122.
FHT-1122, Пенетрометър за плодове и зеленчуци
Уред за измерване твърдост на плодове и за проверка степента на зрялост. Два сензора (7,9 mm / 11,1 mm) и съответно два обхвата на измерване (0.2~11.0 kgf/cm² / 0.4~22.0 kgf/cm²). Функция за задържане и усредняване на резултатите от измерването. Уредът намира широко приложение за тестване на големи плодове (праскови, кайсии, пъпеши, цитрусови плодове, круши, ябълки, киви) и твърди плодове, като авокадо, ябълки. Доставя се в куфарче, заедно с два сензорни накрайници с диаметър 7,9 мм и връх 11,1 мм, батерии, каишка за китката и ръководство за работа.
Цена: 625,00 лв.без ДДС
Запитване Поръчай

Описание

Този тестер на плодовата твърдост FHT-1122 (пенетрометър) се използва за контрол на зрялостта на плодове и някои видове зеленчуци

 

Моделът FHT-1122 е компактно ръчно устройство, лесно за използване, с интуитивно управление, само с няколко бутона. Течнокристалният дисплей показва измерената стойност с точност до десети, както и мерните единици, избрани от потребителя. В допълнение, екранът също така показва типа на свързания наконечник и нивото на батерията. Устройството има възможност да определя максималната стойност, да държи стойността и да преобразува в други мерни единици. За удобство на оператора, производителят предлага цяла гама от мерни единици: килограм-сила (kgf/cm2), lb-сила (fs/cm2), Newton (N/cm2), Pascal (Pa). По този начин потребителят може да избере мерните единици, с които е свикнал да работи.

 

Тестер за твърдост на плода FHT-1122 е оборудван с връхчета с два диаметра 7,9 мм и 11,1 мм за различни видове плодове - съответно по-меки и твърди, а дълбочината на проникване на върха е 10 мм.

 

Както е известно, плодовете обикновено се класифицират, както следва:

 • малки плодове, като ягоди, череши, грозде;
 • меки плодове - цитрусови плодове, хурма, праскови, кайсии, сливи, пъпеши, банани;
 • плътни плодове - твърди круши, киви, нектарини;
 • твърди плодове, например авокадо.

 

Тестерът за твърдост е оборудван с автономна система за захранване от две 1,5V батерии, което дава възможност да се работи свободно с него на полето, в големи складове, на зеленчукови и плодови бази, по време на продължително транспортиране, за да се контролира спазването на условията за транспортиране с установените стандарти.

 

Благодарение на своята лекота на използване, практичност и достъпна цена , тестерът за твърдост на плодовете със сигурност ще намери своя потребител сред частните градинари и градинарите любители, а също така ще се превърне в незаменим инструмент в промишленото производство на зеленчуци и плодове.

 

Как работи тестерът за твърдост на плодовете FHT-1122?

 

Принципът на работа на пенетрометъра (тестер за твърдост на плодовете) е да се измери налягането, което трябва да се приложи, за да може върхът със стандартен размер да потъне в тялото на плода (плодовата каша) на стандартна дълбочина. Такъв анализ е характерен за пулпата на пробата от изследваните плодове, следователно правилната процедура за измерване включва почистване на плодовете от горната кожа, за да не се изкривят резултатите от измерването.

 

Това всъщност е разрушителен метод за контрол, тъй като пробитите или нарязани плодове вече не могат да бъдат запазвани или използване по предназначение като цели плодове. От друга страна, стойностите на твърдост за всеки плод ще се различават поради обективни причини. Следователно, за да се получи цялостна картина (узрялост на плодовете, качество на партида плодове по време на покупка, контрол на условията за съхранение и др.) е необходимо да се направи правилна статистическа извадка, чийто количество зависи от обема на партидата плодове. В същото време е необходимо да се спазва общото правило, при което тестовете, водещи до пълно унищожаване на плодовете, са били не повече от 10% от размера на намалената проба.

 

Определянето на твърдостта на плодовете по пенетрометричен метод е включено в списъка на стандартите за зрялост на плодовете, разработен от Международната организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това обаче не е единственият метод. Паралелно с определяне на твърдостта могат да се използват и определят и други показатели, като: съдържание на сухо вещество, определяне на съдържанието на захар и плодова киселина, определяне на съдържанието на нишесте и сок и т.н. Например, от този сайт (http://bioevibul.com/) можете да изберете и закупите също подходящ цифров рефрактометър (http://bioevibul.com/products-125-refraktometri-cifrovi) или ръчен рефрактометър (http://bioevibul.com/products-315-refraktometri-rachni) за измерване на количеството захари в плодовете.

 

За какво ви говори стойността на твърдостта на FHT-1122?

 

В процеса на узряване плодовете на зеленчуците или плодовете преминават през различни етапи на развитие и е много важно производителят да контролира всички етапи на този процес. Това е необходимо, за да се определи най-оптималното време за прибиране на реколтата, за да се определи правилно етапа на зрялост на плодовете.

 

Практиката определя най-общо три степени на зрялост на плодовете:

 • подвижна зрялост, когато плодът престане да се увеличава и натрупва достатъчно количество хранителни вещества, но все още не е подходящ за консумация;
 • техническа зрялост, която е най-добрият етап за прибиране на реколтата за преработка, дългосрочно транспортиране или съхранение;
 • зрялост на потребителите, когато плод или зеленчук придобие най-добрите вкусови и естетически характеристики за потребителя, но в някои случаи има по-кратък срок на годност, отколкото на етапа на техническа зрялост.

 

Времето за прибиране на реколтата значително зависи от метода за по-нататъшно пускане на пазара на плодови продукти. Ако плодовете се приготвят за дългосрочно съхранение или транспортиране, те се берат на етапа на подвижна зрялост. Ако изберете плодовете твърде рано, тогава всъщност цялата събрана реколта ще бъде развалена, плодовете бързо ще се влошат, няма да придобият добър вкус и ще загубят представата си. За потребителя най-добрият вариант е, когато плодовете са напълно узрели на дървото, тогава те имат добър вкус, аромат, външен вид, характеризират се с високо съдържание на захар и са по-лесни за термична обработка.

 

Области на приложение на тестера за твърдост на плодовете FHT-1122:

 • контрол на процеса на узряване на плодовете;
 • определяне на оптималното време за прибиране на реколтата в зависимост от нуждите на производителя;
 • контрол на зрялост на плодовете на дървото или след прибиране на реколтата;
 • контрол на качеството на плодовете по време на съхранение;
 • контрол на годността за транспорт;
 • определяне на най-оптималния начин за обработка на плодове;

 

При поръчка на тестер за твърдост на плодовете FHT-1122 ще получите измервателния уред, два сензорни накрайници с диаметър 7,9 мм и връх 11,1 мм, каишка за китката, калъф за съхранение и ръководство за работа.

 

Спецификации

Мерни единици

kgf (kgf/cm²); lbf (lbf/cm²); N (N/cm²) и Pa

Осезател/Сензорен връх

Ø 7,9 мм

Ø 11,1 мм

Обхват на измерване

0.2~11.0 kgf/cm²

0.4~22.0 kgf/cm²

Резолюция

0,01 / 0,1 / 1

Точност

± (1% от измерената стойност + 0,1) kgf/cm2

Дълбочина на проникване

10 мм

Работни условия

Температура 0 - 45°C, <90% относителна влажност

Захранване

2 x 1.5V AAA батерии

Габаритни размери

204x 62x33 мм

Тегло

230 гр. без батерии

http://www.amittari.com/en/index.jsphttps://www.as-1.co.jp/http://www.cometsystem.com/Driesen + Kern GmbHElmetronhttp://www.exotek-instruments.com/Gentos - pFlowG-Wonhopoocolorhttp://www.hiyipro.com/http://www.hw-group.com/index_en.htmlhttp://www.humimeter.com/home/https://sauermanngroup.com/en-INThttp://www.landteknet.com/en/Linshanghttp://www.merlin-technology.com/en#http://www.milwaukeeinst.comhttp://www.navis-elektronika.com/en/index.phphttp://ndtone.com/en/home/http://www.newsteo.com/en/http://www.ntsensors.com/en/index.htmlhttp://www.industrial-needs.com/PeakTechhttps://www.ritter.de/en/sensithttp://www.aqua-check.de/en/http://www.tandd.com/index.htmlhttp://www.tecnosoft.eu/TME.eutrotec.com/products/measuring-devices/sinogage.comtruebnerhttp://www.vernier.com/YHequipmentUPRtek.comZetron
СПОДЕЛИ
ПОЛЕЗНО

София 1618, ул. Бързарица № 4а, тел.: 02/955 95 39, факс: 02/955 95 39, моб: 0888/625 915,
e-mail office@bioevibul.com             WebDesignBG