Евродиректива регламентира хуманно отношение към кокошките, яйцата няма да поскъпнат

4/1/2012

Не се очаква поскъпване на яйцата на пазара заради европейската директива за хуманно отношение към кокошките, която влезе в сила от Нова година. Това съобщи за Дарик Стелиян Станчев от Браншовия съюз на производителите на яйца. Според европейските хигиенни изисквания само три вида птицеферми ще предоставят необходимото хуманно отношение към кокошките. Животните могат да бъдат свободно отглеждани с достъп до открити терени и кокошки носачки, които са отглеждани подово. Кокошките обаче могат да се отглеждат и в клетки стига да имат осигурени минимум 750 куб. см въздух на всяка птица. Задължително клетките трябва да са оборудвани с гнезда за снасяне, кацалки, стелка за прахова баня и чесалки за крака и нокти.

 

Всяка птицеферма, която иска да отговаря на задължителните хигиенни изисквания за отглеждане на кокошки е направила нужните инвестиции поне 3-4 години по-рано, така че не би следвало да има затворени стопанства или скок в цените на яйцата, коментира Стелиян Станчев. „Това се знаеше много отдавна, още когато влязохме в Европейския съюз. Трябва да спазваме европейските изисквания и регламенти, които са от 1999 година. Просто тази клетка е по-уголемена и наподобява условията на самата птица при подово отглеждане, тоест има гнезда за снасяне, по-пространствена е клетката и птиците живеят на по-големи ята за разлика от умалената клетка, която беше разрешена досега, в която птиците бяха по-малко и нямаха допълнителни екстри", каза Станчев.

 

Фермите, които са спечелили проекти за хуманно отношение, но все още не са изпълнили критериите, няма да могат да пласират яйцата си на пазара, а само за преработка, но запазват правото си на производство. Проблемът с неотговарящите птицеферми в ЕС е сериозен и темата беше на обсъдена на Съвета на министрите в Брюксел през декември. На заседанието бе изнесена информация, според която 51 млн. кокошки в Общността ще снасят нелегално яйца, защото не са отговорили на изискванията за хуманно отношение.

 

Източник: Дарик.бг

Автор: Александра Гинева

 

http://www.amittari.com/en/index.jsphttps://www.as-1.co.jp/http://www.cometsystem.com/Driesen + Kern GmbHElmetronhttp://www.exotek-instruments.com/Gentos - pFlowG-Wonhopoocolorhttp://www.hiyipro.com/http://www.hw-group.com/index_en.htmlhttp://www.humimeter.com/home/https://sauermanngroup.com/en-INThttp://www.landteknet.com/en/Linshanghttp://www.merlin-technology.com/en#http://www.milwaukeeinst.comhttp://www.navis-elektronika.com/en/index.phphttp://ndtone.com/en/home/http://www.newsteo.com/en/http://www.ntsensors.com/en/index.htmlhttp://www.industrial-needs.com/PeakTechhttps://www.ritter.de/en/sensithttp://www.aqua-check.de/en/http://www.tandd.com/index.htmlhttp://www.tecnosoft.eu/TME.eutrotec.com/products/measuring-devices/sinogage.comtruebnerhttp://www.vernier.com/YHequipmentUPRtek.comZetron
СПОДЕЛИ
ПОЛЕЗНО

София 1618, ул. Бързарица № 4а, тел.: 02/955 95 39, факс: 02/955 95 39, моб: 0888/625 915,
e-mail office@bioevibul.com             WebDesignBG