Наредба за кокоши яйца за консумация

13/2/2006

В Държавен вестник бр. 13 от 10 Февруари 2006 г. е публикувана Наредба за изискванията за предлагане на пазара на кокоши яйца за консумация.

С наредбата се уреждат общите и специфичните изисквания към кокошите яйца за директна консумация, в това число:

§         доставяне,

§         съхранение,

§         транспортиране,

§         окачествяване,

§         маркировка и опаковка

§         редът за извършване на проверки.

Наредбата определя също условията и редът за издаване и отнемане на свидетелство за окачествители на яйца и редът за провеждане на курс за обучение и за полагане на изпит.

Яйцата се окачествяват според преснотата, морфологичните си качества и начина на съхранение:

§         Клас "А" или "пресни яйца", в т.ч. група "Екстра качество";

§         Клас "Б" - яйца, които не отговарят на изискванията за категория "А", в т.ч. охладени яйца.

Яйцата от Клас "А" от своя страна се разделят в зависимост от теглото си на четири категории:

§         XL - много големи;

§         L - големи;

§         M - средни;

§         S - малки.

Срокът на годност за яйцата от клас "А" според изискванията на наредбата не може да бъде по-къс от 28-дни. Тези яйца трябва да се предлагат на пазара в срок до 21 дни от снасянето, или най-малко 7 дни преди посочения срок на годност.

Не се разрешава смесването на яйца от различни класове, както и на кокоши яйца за директна консумация с яйца за люпене, счупени, пукнати, яйца за промишлени цели или инкубирани яйца.

 

Decagonhttp://www.amittari.com/en/index.jsphttps://www.as-1.co.jp/http://www.cometsystem.com/Driesen + Kern GmbHElmetronhttp://www.exotek-instruments.com/Gentos - pFlowhttp://www.hiyipro.com/http://www.hw-group.com/index_en.htmlhttp://www.humimeter.com/home/https://sauermanngroup.com/en-INThttp://www.landteknet.com/en/http://www.merlin-technology.com/en#http://www.milwaukeeinst.comhttp://www.navis-elektronika.com/en/index.phphttp://ndtone.com/en/home/http://www.newsteo.com/en/http://www.ntsensors.com/en/index.htmlhttp://www.industrial-needs.com/proges-plushttps://www.ritter.de/en/sensithttp://www.aqua-check.de/en/http://www.tandd.com/index.htmlhttp://www.tecnosoft.eu/TME.eutrotec.com/products/measuring-devices/sinogage.comtruebnerhttp://www.vernier.com/YHequipment
СПОДЕЛИ
ПОЛЕЗНО

София 1618, ул. Бързарица № 4а, тел.: 02/955 95 39, факс: 02/955 95 39, моб: 0888/625 915,
e-mail office@bioevibul.com             WebDesignBG