Качество на въздуха в помещенията и коронавируса

5/2/2021

С продължаването на глобалната пандемия COVID-19 качеството на въздуха в помещенията става обект на все по-интензивна дискусия. Откакто въздушното предаване на COVID-19 стана известен път на заразяване, експерти по целия свят работят за минимизиране на риска от разпространение на вируси в помещенията, което потенциално може да се влоши от отоплителните вентилационни и климатични системи (HVAC). Това е така, защото вирусът може да се задържи върху дихателни капчици или аерозоли, които могат да бъдат транспортирани до различни области с въздушните потоци и да оцелеят в среда с недостатъчна скорост на опресняване на въздуха.

 

Много големи сгради, от офиси до училища и болници, използват централизирани системи за ОВК. Това означава, че по-голямата част от ключовата инфраструктура може да бъде разположена в един локализиран район, което улеснява поддръжката и наблюдението. В момента най-големи системи за ОВК имат някакъв вид система за мониторинг, както като начин за проверка на условията на околната среда, като температура, но също и за мониторинг на качеството на въздуха.

 

Поддържането на добро качество на въздуха е важно за здравето на сградите и околната среда. Освен че атмосферата в помещенията може да се отрази на производителността на служителите, лошото качество на въздуха в тях често може да е предпоставка за повишаване на риска от разпространение на COVID-19 във въздуха. За вътрешни среди Световната здравна организация (СЗО) препоръчва редовен обмен до шест пъти на час, в зависимост от размера на помещението и заетостта, като начин за намаляване на риска от предаване на COVID-19 на закрито.

 

В затворени помещения, обменът на въздух може да се извършва само от HVAC системата. Ако в помещението не настъпи обмен на въздух, нивата на въглероден диоксид (СО2) ще се повишат със скорост, зависима от заетостта в помещението. Следователно нивата на въглероден диоксид често се използват като показател за „здравето на сградата“, като излишните нива на въглероден диоксид се считат за един от признаците на лошо качество на въздуха. Съвсем скорошни проучвания, показат, че нивата на въглероден диоксид могат да бъдат добър индиректен показател за риска от инфекция с COVID-19 в дадена сграда.

 

Устройствата за мониторинг на газа са съществена част от създаването на отзивчиви, активни системи за ОВК, които могат да предложат до 19 процента икономии на ефективност на разходите, поради тяхната подобрена енергийна ефективност. Те могат да се използват за проверка за течове на газове като въглероден окис от съображения за безопасност и за оценка на нивата на въглероден диоксид като средство за мониторинг на качеството на въздуха. Това е важно не само за минимизиране на предаването на COVID-19, но и като средство за избягване на „Синдром на болни сгради“, който се смята, че е свързан с високи концентрации на въглероден диоксид.

 

Настоящата най-добра практика за минимизиране на предаването на COVID-19 на закрито изисква многостранна стратегия за намаляване на заетостта на сградите, насърчаване на социалното отдалечаване и повишена вентилация.

 

Събирането и наблюдението на данни в реално време е от ключово значение за осигуряване на добро качество на въздуха и намаляване на риска от предаване на COVID-19.

 

Предлаганите от Биоевибул газ-анализатори (http://bioevibul.com/products-295-gaz-analizatori), анализатори на прахови частици (http://bioevibul.com/products-91-prahovi-chastici), различни измерватели и регистратори на качеството на въздуха (http://bioevibul.com/products-436-kachestvo-na-vazduha-(iaq), както и голям набор от регистратори (http://bioevibul.com/products-303-registratori-(data-loggers) и монитори (http://bioevibul.com/products-304-monitoring) могат да бъдат добра отправна точка за подобряване на условията за безопасност и комфорт в дома, училището, университета, спортната зала и фитнес зали, моловете, киното, театъра и всички затворени помещения, които са обект на струпване на хора.

 

http://www.amittari.com/en/index.jsphttps://www.as-1.co.jp/http://www.cometsystem.com/Driesen + Kern GmbHElmetronhttp://www.exotek-instruments.com/Gentos - pFlowG-Wonhopoocolorhttp://www.hiyipro.com/http://www.hw-group.com/index_en.htmlhttp://www.humimeter.com/home/https://sauermanngroup.com/en-INThttp://www.landteknet.com/en/Linshanghttp://www.merlin-technology.com/en#http://www.milwaukeeinst.comhttp://www.navis-elektronika.com/en/index.phphttp://ndtone.com/en/home/http://www.newsteo.com/en/http://www.ntsensors.com/en/index.htmlhttp://www.industrial-needs.com/PeakTechhttps://www.ritter.de/en/sensithttp://www.aqua-check.de/en/http://www.tandd.com/index.htmlhttp://www.tecnosoft.eu/TME.eutrotec.com/products/measuring-devices/sinogage.comtruebnerhttp://www.vernier.com/YHequipmentUPRtek.comZetron
СПОДЕЛИ
ПОЛЕЗНО

София 1618, ул. Бързарица № 4а, тел.: 02/955 95 39, факс: 02/955 95 39, моб: 0888/625 915,
e-mail office@bioevibul.com             WebDesignBG