Измерване на цвета в хранително-вкусовата промишленост

15/3/2023

Измерване на цвета в хранително-вкусовата промишленост

 

 

Продуктите в хранително-вкусовата промишленост могат да бъдат в различен цвят, нюанс, категория и чистота. Разликата в цвета е важен качествен атрибут на външния вид на храната, който се тества за проверка на качеството. Колориметърът за храна играе ключова роля в тази връзка, така че тази статия ще ви го представи.

 

Какво е хранителен колориметър?

Измервателят на разликата в цветовете на храните може да осигури цялостно и цялостно цветово решение за хранително-вкусовата промишленост в целия процес на суровини, обработка, готови продукти и крайни продукти. В сравнение с визуалния метод е по-точно и удобно да се използва инструмент за измерване на цвета на материала, за да се прецени неговото качество.

 

Приложения за хранителни колориметри

Повърхността на продуктите в хранително-вкусовата промишленост обикновено е неравна и изпълнена с голям брой текстури, което добавя много трудности при разпознаването на цвета. Когато няколко проби или храни с голям обем трябва да бъдат тествани едновременно, поради ограничението на стила и размера на оборудването, измерването ще бъде неточно и измерването на цвета няма да бъде успешно. Хранителният колориметър може да се използва за тестване в следните хранителни индустрии:

 

1. Промишленост за инспекция на качеството на брашно и ориз

 

В момента хората имат все по-високи изисквания към качеството на брашното. Белотата е сетивното впечатление за цвета на материала с просто око и се характеризира с висока яркост и ниска цветност. Стойността на белотата, измерена от традиционния дигитален беломер, не може да изрази добре цвета на брашното, тъй като стойността на белотата прави цвета на брашното не непременно много добър, когато се гледа с просто око, и белотата не може да бъде количествено анализирана.

 

Спектрофотометърът LS176B с bluetooth има 3 индикатора за измерване на белота: белота -98, белота на Gauz и белота на Hunter, като стойността на белотата на материала може да се получи чрез измерване с едно щракване. Чрез използването на хранителния колориметър разликата в цвета между различни проби от брашно може да бъде точно сравнена и съответно качеството на цвета на брашното може да се прецени.

 

2. Тестване на качеството на растително масло

 

На пазара има много показатели за тестване на растителни масла, като киселинно число, йодно число, пероксидно число и др. Цветът на маслото е един от по-простите критерии за оценка. Различните цветове на растителните масла се дължат на различни пигментни вещества в тях. В допълнение, влошаването на качеството на маслото и гранясването на маслото също ще доведат до по-тъмен цвят на маслото. Следователно използването на колориметъра за храна за измерване на цвета на маслото може да ви помогне да разберете чистотата, технологията на обработка и степента на рафиниране на маслото и в същото време да прецените дали то се е влошило.

 

Колориметърът LS171 приема D/8 оптична структура, вградена многоцветна карта, оборудвана с APP за мобилен телефон, може да запазва множество стандартни цветове. Инструментът се използва с кювета, която е по-удобна за откриване на течна храна. Едно нещо, което трябва да се отбележи е, че когато се откриват прозрачни и полупрозрачни течности, материалът трябва да бъде защитен от светлина.

 

3. Инспекция на качеството на месните продукти

 

Свежестта на суровото месо има голямо влияние върху безопасността на храните и човешкото здраве, така че е от практическо значение бързото тестване на свежестта на суровото месо. Проверката на свежестта на месото се извършва главно от аспектите на сетивността, продуктите от разлагането на развалянето и бактериалното замърсяване. Работата на тези индикатори за откриване е много сложна и е трудно да се контролират факторите, докато методът на колориметъра на храната е бърз, лесен за работа, лесен за контролиране на условията и може редовно да отразява свежестта на месото.

 

Колориметърът LS175 има характеристиките на голяма бленда, може да покрие голяма площ от материала за измерване и има предимствата на висока точност, кратко време за измерване и добра повторяемост.

 

Преценка на цвета чрез измервател на цветовата разлика

В процеса на използване на хранителния колориметър трябва да преценим цветовата гама на продукта въз основа на резултатите от измерването. Съответните стойности са както следва:

  • Стойностите L* (наричани още стойност) показват степента на светлота от черно до бяло (диапазон = 0 – 100).
  • Индексът на цветност a* е червено-зелената ос. Отрицателното a* е зелено, а положителното a* е червено. Стойностите на a* и b* варират от -127 до +127.
  • Индексът на цветност b* е жълто-синята ос. Отрицателният b* е син, положителният b* е жълт.

 

Тези стойности могат да се използват за изчисляване на оттенък и наситеност (наричани още наситеност). Нюансът е това, което обикновено наричаме цвят. Така че червените, зелените, сините и т.н. всъщност са нюанси, а не прости цветове. Цветът е по-сложен и включва не само нюанс, но и вариации в яркостта и интензивността. Chroma се отнася до интензитета на нюанса. Светлотата (L*) се променя отгоре надолу, нюансът се променя, докато се движите около центъра, а наситеността се променя, когато се движите от центъра навън.

 

Всички цветове могат да бъдат представени чрез трите стойности на L*a*b*, разликата между пробата и стандарта е представена чрез ΔL*Δa*Δb*; ΔE* представлява общата цветова разлика.

 

http://www.amittari.com/en/index.jsphttps://www.as-1.co.jp/http://www.cometsystem.com/Driesen + Kern GmbHElmetronhttp://www.exotek-instruments.com/Gentos - pFlowG-Wonhopoocolorhttp://www.hiyipro.com/http://www.hw-group.com/index_en.htmlhttp://www.humimeter.com/home/https://sauermanngroup.com/en-INThttp://www.landteknet.com/en/Linshanghttp://www.merlin-technology.com/en#http://www.milwaukeeinst.comhttp://www.navis-elektronika.com/en/index.phphttp://ndtone.com/en/home/http://www.newsteo.com/en/http://www.ntsensors.com/en/index.htmlhttp://www.industrial-needs.com/PeakTechhttps://www.ritter.de/en/sensithttp://www.aqua-check.de/en/http://www.tandd.com/index.htmlhttp://www.tecnosoft.eu/TME.eutrotec.com/products/measuring-devices/sinogage.comtruebnerhttp://www.vernier.com/YHequipmentUPRtek.comZetron
СПОДЕЛИ
ПОЛЕЗНО

София 1618, ул. Бързарица № 4а, тел.: 02/955 95 39, факс: 02/955 95 39, моб: 0888/625 915,
e-mail office@bioevibul.com             WebDesignBG