Колко опасни за храните са бактерии, като Bacillus cereus?

21/10/2023

Бактериите от рода Bacillus, включително Bacillus cereus, са широко разпространени в околната среда и могат да бъдат намерени в почвата, водата, растенията и животните. Някои щамове на Bacillus cereus са патогенни за хората и могат да причинят хранителни отравяния.

Има два основни типа хранителни отравяния, причинени от Bacillus cereus:

  • Ентеротоксинен тип: Този тип хранително отравяне се причинява от екзотоксин, който се произвежда от бактериите в храната. Симптомите обикновено се появяват 12-18 часа след консумация на заразена храна и включват гадене, повръщане, диария и коремна болка.
  • Нетравматични ентерит тип: Този тип хранително отравяне се причинява от бактериите, които се размножават в храната след приготвянето ѝ. Симптомите обикновено се появяват 6-12 часа след консумация на заразена храна и включват диария, коремна болка и газове.

Bacillus cereus е сравнително устойчива бактерия и може да оцелее при високи температури. Тази устойчивост означава, че бактерията може да оцелее при термична обработка, която се използва за убиване на други патогенни бактерии.

За да се предотврати хранително отравяне, причинено от Bacillus cereus, е важно да се спазват следните хигиенни мерки:

  • Поддържайте добра хигиена на ръцете. Измийте ръцете си с топла сапунена вода за поне 20 секунди преди и след обработката на храни.
  • Съхранявайте храните при правилни температури. Съхранявайте суровите храни в хладилник при температура под 4 градуса по Целзий.
  • Гответе храната до правилните температури. Готварските температури трябва да бъдат достатъчно високи, за да се убият всички патогенни бактерии.
  • Не оставяйте храната да престоява. Храната, която не се консумира веднага, трябва да бъде съхранявана в хладилник.

Следвайки тези хигиенни мерки, можете да помогнете за предотвратяване на хранителни отравяния, причинени от Bacillus cereus.

 

http://www.amittari.com/en/index.jsphttps://www.as-1.co.jp/http://www.cometsystem.com/Driesen + Kern GmbHElmetronhttp://www.exotek-instruments.com/Gentos - pFlowG-Wonhopoocolorhttp://www.hiyipro.com/http://www.hw-group.com/index_en.htmlhttp://www.humimeter.com/home/https://sauermanngroup.com/en-INThttp://www.landteknet.com/en/Linshanghttp://www.merlin-technology.com/en#http://www.milwaukeeinst.comhttp://www.navis-elektronika.com/en/index.phphttp://ndtone.com/en/home/http://www.newsteo.com/en/http://www.ntsensors.com/en/index.htmlhttp://www.industrial-needs.com/PeakTechhttps://www.ritter.de/en/sensithttp://www.aqua-check.de/en/http://www.tandd.com/index.htmlhttp://www.tecnosoft.eu/TME.eutrotec.com/products/measuring-devices/sinogage.comtruebnerhttp://www.vernier.com/YHequipmentUPRtek.comZetron
СПОДЕЛИ
ПОЛЕЗНО

София 1618, ул. Бързарица № 4а, тел.: 02/955 95 39, факс: 02/955 95 39, моб: 0888/625 915,
e-mail office@bioevibul.com             WebDesignBG