Разлика между мътност и сиспендирани частици

21/5/2024

Каква е основната разлика между измервателите на мътност и измервателите на суспендирани твърди вещества?

 

Измервателите на мътност, и измервателите на суспендирани твърди вещества оценяват качеството на водата, но измерват различни неща:

 

Измервателите на мътност измерват мътността на водата. Те не измерват директно частиците, причиняващи облачността, а по-скоро ефекта, който тези частици имат върху светлината, преминаваща през водата. Мътността се отчита в нефелометрични единици за мътност (NTU).

 

Уредите за измерване на суспендирани твърди вещества измерват действителното количество твърд материал, суспендиран във водата. Това обикновено се отчита в милиграми на литър (mg/L).

 

Ето таблица, обобщаваща основните разлики:

 

Характеристика

Измервател на мътност

Измервател на суспензии

Какво измерва

Мътност на водата

Количество суспендирани твърди вещества

Единици

NTU

mg/L

Метод на измерване

Разсейване на светлина

Директно измерване или корелация с мътността

 

По същество мътността е косвена мярка за суспендирани твърди вещества, докато уредите за измерване на суспендирани твърди вещества осигуряват по-директно измерване.

 

http://www.amittari.com/en/index.jsphttps://www.as-1.co.jp/http://www.cometsystem.com/Driesen + Kern GmbHElmetronhttp://www.exotek-instruments.com/Gentos - pFlowG-Wonhopoocolorhttp://www.hiyipro.com/http://www.hw-group.com/index_en.htmlhttp://www.humimeter.com/home/https://sauermanngroup.com/en-INThttp://www.landteknet.com/en/Linshanghttp://www.merlin-technology.com/en#http://www.milwaukeeinst.comhttp://www.navis-elektronika.com/en/index.phphttp://ndtone.com/en/home/http://www.newsteo.com/en/http://www.ntsensors.com/en/index.htmlhttp://www.industrial-needs.com/PeakTechhttps://www.ritter.de/en/sensithttp://www.aqua-check.de/en/http://www.tandd.com/index.htmlhttp://www.tecnosoft.eu/TME.eutrotec.com/products/measuring-devices/sinogage.comtruebnerhttp://www.vernier.com/YHequipmentUPRtek.comZetron
СПОДЕЛИ
ПОЛЕЗНО

София 1618, ул. Бързарица № 4а, тел.: 02/955 95 39, факс: 02/955 95 39, моб: 0888/625 915,
e-mail office@bioevibul.com             WebDesignBG